Tai chi chuan i Qigong na Reumatološkom kongresu – Šibenik 2019.

Na 21. godišnjem kongresu Hrvatskoga reumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem predstavljen je rad TAI CHI U REUMATSKIM BOLESTIMA (TAI CHI IN RHEUMATIC DISEASES), čiji su autori Nataša Kalebota (KBC Zagreb), Antun Andreić (udruga pacijenata Remisija), Biljana Končar (HWUS), Mladen Vedriš (HWUS), Nikolino Žura (KBC Zagreb) i Porin Perić (KBC Zagreb).
Rad su prezentirali Antun Andreić i Nataša Kalebota, a potom su treneri HWUS-a Biljana Končar i Mladen Vedriš održali interaktivnu radionicu u koju su se sudionici kongresa aktivno uključili. Na radionici je predstavljena #WushuElixir metoda podučavanja tai chi chuana i qigonga koja se već tijekom izvođenja projekta #WushuElixir, sufinanciranog iz programa Erasmus + sport Europske unije dokazala kao uspješna u uvođenju tai chi chuana i qigonga u rehabilitaciju bolesnika s reumatskim bolestima, kao tjelovježbe u kategoriji funkcijskog treninga.
Sažetak rada
Tai Chi Chuan i Qigong predstavljaju zajedničko ime za nekoliko stotina sistema vježbi. Dio su tradicionalne kineske medicine koji se temelji na protoku energije. To je tjelovježba u kojoj se isprepliću um, pokret i disanje. Vježbe su učinkovite za uspostavljanje ravnoteže, koordinacije pokreta, gipkosti, koncentracije i samokontrole. Pomaže u liječenju boli i krutosti, smanjuju stres i depresiju. Reumatske bolesti imaju velik učinak na živote bolesnika. Pored simptoma kao što su bol, ukočenost i umor, bolesnici su također ograničeni u aktivnostima svakodnevnog života. Rehabilitacija bolesnika s reumatskim bolestima, uz liječenje lijekovima, ima za cilj maksimalno održati ili obnoviti fizičku, psihičku i društvenu funkciju čovjeka kroz fizičku aktivnost, medicinske vježbe i funkcijski trening. Funkcijski trening koristi se za savladavanje različitih aktivnosti. Program se bazira na poboljšanju posture, vježbama ravnoteže i balansa, vježbama treniranja dijelova pokreta do obnove punog svrhovitog pokreta. Tai Chi je tjelovježba kategorije funkcijskog treninga. U tijeku je istraživanje sufinancirano iz Erasmus programa+ Europske unije za sportske aktivnosti pod nazivom #WushuElixir koje se provodi u Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji i Španjolskoj. Cilj je procjena učinka vježbanja Tai Chi na ublažavanje simptoma artritisa. Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC Zagreb sudjeluje u ovom multicentričnom i multinacionalnom istraživanju u koje su uključeni i naši bolesnici. Nadamo se da će rezultati istraživanja pridonijeti podizanju tjelesne aktivnosti i poboljšanju adherencije za vježbanje.
Objavljeno u zborniku radova kongresa, Reumatizam, 2019. vol. 66. suppl. 1
UDK 616-002.77, ISSN 0374-1338 (Tisak), ISSN 2459-6159 (Online)
https://hrcak.srce.hr/reumatizam/

Objavljivanju ovog rada i održavanju radionice tai chi chuana i qigonga na Reumatološkom kongresu prethodilo je višegodišnje sustavno djelovanje suradnika HWUS-a i dopredsjednika udruge Remisija, Antuna Andreića na promoviranju tai chi chuana i qigonga na značajnim događanjima Hrvatskoga reumatološkog društva, Međunarodnom kongresu Agora u Zagrebu, Regionalnom kongresu u Osijeku, obilježavanju Svjetskog dana artritisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu te brojnim seminarima i radionicama.