Povijesni uspjeh hrvatskih reprezentativaca na europskim prvenstvima

U Burgasu, Bugarska, održana su od 11-15.5. europska prvenstva za kadete, juniore i seniore u wushu sportu. Do sada najbrojnija hrvatska selekcija oduševila je na ovom natjecanju na kojem je sudjelovalo preko 400 natjecatelja iz 14 zemalja.
Uz naše natjecatelje posebne simpatije stekli su i natjecatelji iz Ukrajine koji su autobusom putovali preko 50 sati da bi iz ratom zahvaćene zemlje, stigli na Europsko prvenstvo u Bugarsku.
Na kadetskom prvenstvu Hrvati su osvojili 4 zlatne, 8 srebrnih i 2 brončane medalje, na juniorskom prvenstvu 4 zlatne, 7 srebrnih i 4 brončane medalje a na seniorskom prvenstvu 7 zlatnih, 4 srebne i 3 brončane medalje.
Posebno vesele rezultati naših mladih sportaša među kojima se istakao gracilne građe ali ogromnog srca, naš junak Martin Prekrat iz Velikog Trgovišća koji je u fantastičnim borbama svladao favorizirane protivnike i osvojio zlata u dvije discipline (Light sanda i Tui shou) te Leon Poljak sa tri osvojene medalje (dva srebra u disciplini Forma golih ruku te Forma s oružjem i broncu u disciplini Tui shou). Njegovi klupski kolege Ivan Gašparić (zlatna medalja u disciplini Light Sanda i srebrna Tui shou) , Nik Špoljar (zlatna medalja u disciplini Tui shou i srebrna u Light Sanda), Lea Špoljar (zlatna u obje discipline) te Alen Šehić iz Pule (zlato Tui shou, srebro Light Sanda) i njegova izvanredna klupska kolegica – Krista Noelle Rajko jedina naša natjecateljica sa 3 medalje (srebro u Tui shou disciplini i Golorukim formama, te bronca u Sablji) – bili su naši najistaknutiji juniori.
Od seniora treba izdvojiti izvanrednu trgovišćanku Leu Beber sa seniorskim zlatom u Tui shou disciplini i juniorskom broncom u Light sandi, te izvarnrednog zagrepčana Frana Juraja Kajsa koji se okitio zlatom u Tui shou disciplini i srebrom u Light sandi.
Na koncu treba zahvaliti domaćinima organizatorima prvenstva, jer je bilo izuzetno zahtjevno organizirati tri prvenstva u jednom tjednu i osigurati da se natjecanja u svim disciplinama održe uspješno i na vrijeme.
Povijesno veliki broj medalja zahvaljujemo našim trenerima – posebno Tui shou discipline koja je relativno nova na Europskom prvenstvu, a za koju su se naši natjecatelji uz pomoć svjetski kvalietnih trenera (Zorana Barca, Zilhada Mahmuljina i Franje Vinkovića) izvanredno pripremili. Koliko su naši treneri cijenjeni u drugim zemljama govori i činjenica da su u godinu dana bili u dva navrata pozvani u Tursku da održe seminare za njihove reprezentativne trenere i sportaše. No unatoč tome i ogromnom budžetu npr. Turske wushu federacije (između 1-2 mil. Eura godišnje), naši su sportaši u ovoj disciplini potpuno dominirali na ovom prvenstvu.
Ovaj rezultat biti će teško ponoviti u budućnosti bilo u kadetskoj, juniorskoj ili seniorskoj konkurenciji, ali on će svakako predstavljati podstrek i obvezu daljnjeg još većeg angažmana svih naših trenera i sportaša kako bi i na slijedećim nastupima opravdali ovakav uspjeh.