Glas Predsjednika Sudačko-natjecateljske komisije HWUS-a

Nakon zaključenja natjecateljske 2015. godine, u sklopu Hrvatskog Wushu saveza, svjesni nedostataka i propusta u organizaciji natjecanja, kao i nepoznavanja pravila natjecanja od strane klubova unutar saveza, natjecateljsko- sudačka komisija Hrvatskog Wushu saveza donijela je slijedeće odluke:
– U toku 2016.godine potrebno je u sudačku organizaciju uključiti sve klubove, članice saveza, te povećati broj sudaca ( najmanje 2 iz svakog kluba), kao i održati edukativne seminare teoretskog i praktičnog, koji bi se održavali 2 puta godišnje radi podizanja kvalitete suđenja na natjecanjima. Kako bi iz svakog kluba bila 2 člana, na taj bi način klubovi dobili povratnu informaciju o načinu i pravilima suđenja, te bi na taj način izbjegli nezadovoljstvo klubova prilikom sudačkih odluka. Edukacija bi se u istom terminu održavala kako za taolu, tako i za qingda natjecanja, kako bi dobili
kompletan sudački kadar sposoban suditi bilo taolu, bilo qingda natjecanja. Zbog prepoznatljivosti i ozbiljnosti sudačke organizacije, potrebno je na natjecanje doći u propisanoj odjeći i obući, koja je određena od strane saveza.
– natjecatelji u formama (Taolu) dužni su na natjecanju biti obučeni u tradicionalnu kinesku uniformu koja se sastoji od jakne i hlača, sa minimalno 5 dugmadi, te su kimona isključena. Na natjecanju se može nastupiti i u dugim hlačama, te klupskoj majici kratkih rukava. Minimalna i maksimalna dužina trajanja formi određena je međunarodnim pravilima IWuF-a. Ispod minimalnog vremena trajanja forme, natjecatelj ostaje neocijenjen.
– natjecatelji u Qingda/Sanda disciplinama moraju imati opremu u skladu sa pravilima IWUF-a a sastoji se od crvenih/crnih kratkih hlača te dresu iste boje. Opremu za natjecanje čine: kaciga, štitnik za zube, štitnik za tijelo, rukavice 10 oz, suspenzor, štitnici za potkoljenicu sa produžetkom za rist. U ženskoj konkurenciji, ispod kratkih hlača dozvoljeno je obući tajice.
– natjecanje može biti individualno ili timsko sa 3 ili 5 natjecatelja sa trajanjem runde od minutu i pol
– natjecanje sude tri ili pet licenciranih bodovnih sudaca ( po pravilima IWuF-a na svim međunarodnim natjecanjima obavezno sudi 5 bodovnih sudaca)
– na svim natjecanjima organizator mora obavezno osigurati liječničku službu
– prema zakonu o sportu svi natjecatelji obavezno moraju imati liječničku svjedodžbu, čije je trajanje 6 mjeseci, odnosno moraju imati dva pregleda godišnje. Odnosi se na natjecatelje u svim disciplinama ( Taolu, Sanda/Qingda)
– određene su kategorije u Qingda/Sanda disciplinama, a u skladu sa pravilima IWUFa. Kategorije se razlikuju po dobi i težini i to: do 8 godina,8-10, 10-12, 12-14, 14-16, 16-18, te seniorske kategorije. Dob se određuje prema datumu i godini rođenja. Težinske kategorije se određuju u ovisnosti o broju natjecatelja u pojedinoj kategoriji.U slučaju nedovoljnog broja natjecatelja (najmanje 3), kategorije se spajaju. Službeni rezultati sa državnog prvenstva su važeći, ako je u kategoriji 3 ili više natjecatelja. Prijave natjecatelja za državno prvenstvo moraju biti u savezu najmanje 10 dana prije početka natjecanja, dok će savez 5 dana prije natjecanja objaviti listu kategorija, kako bi svi klubovi imali pravovremenu informaciju o kategorijama. Ovisno o uvjetima
natjecanja, kotizaciju za natjecanje određuje sudačka komisija HWUSA u skladu sa HWUSOM, koja će biti naznačena u raspisu službenog natjecanja.
Zagreb, 22.01.2016.
Predsjednik natjecateljsko sudačke komisije
Dean Putina