16 SVJETSKO WUSHU PRVENSTVO

Ove godine Wushu Svjetsko prvenstvo održano je u američkom gradu Fort Worth, Dallas. Ovo je Svjetsko prvenstvo obilježilo izostanak dosta zemalja zbog problema sa dobivanjem viza, između ostalih Irana, jedne od velesila ovoga sporta. Hrvatska reprezentacija je jedna od 72 zemlje koja je nastupila u disciplini Sanda sa dva natjecatelja i to Fran Juraj Kajs, član Wushu kluba Dubrava u kategoriji -80 kg i Toni Čujić-Klenovar, član pulskog Hung Gar Wushu kluba u kategoriji -70 kg. Članovi stožera u pratnji natjecatelja bili su direktor Hrvatskog Wushu saveza g. Petar Turković te treneri Dean Putina i Habib Bahmanijouneghani.

Dugotrajne pripreme, kao i motiviranost tijekom priprema naših natjecatelja za ovo natjecanje budile su u nama nadu za ostvarenjem značajnijeg rezultata, međutim ždrijeb nam nije bio naklonjen. Nakon slobodnog prvog kola naših natjecatelja, Toni Čujić-Klenovar je u drugom kolu za protivnika dobio libanonskog reprezentativca, viceprvaka svijeta sa prošlog svjetskog prvenstva. U dobroj borbi, Toni je izgubio u 3 runde i to doslovno u zadnjim sekundama borbe, što nam je ostavilo gorak okus u ustima zbog saznanja da smo meč mogli dobiti.

U meču kojeg su odlučivale nijanse, prevladalo je iskustvo libanonskog natjecatelja, ali i potvrdilo veliki napredak našeg natjecatelja. Fran je za protivnika imao kineskog borca, aktualnog azijskog prvaka, što je ostavljalo malo prostora za bilo kakve kalkulacije. U odličnoj borbi, naš se natjecatelj u prvoj rundi ravnopravno nosio sa kineskim predstavnikom, dok je u drugoj rundi kineski natjecatelj pokazao svoju klasu i pobijedio.

Ovo je Svjetsko prvenstvo pokazalo velik napredak naših natjecatelja, te već standardnu vrhunsku fizičku pripremljenost kojom se mogu nositi sa najboljim borcima svijeta. Nedostaje više kvalitetnih sparing mečeva kako bi naši borci stasali u borce koji će se u budućnosti boriti za postolje. Sredinom 12-tog mjeseca nastupamo na EP u Turskoj pa težimo revanširanju Svjetskog prvenstva, sretno svim našim borcima koji odlučno idu po medalje na EP.