17. EUROPSKO WUSHU PRVENSTVO / 3. EUROPSKO TAIJIQUAN I NEIJIQUAN PRVENSTVO / 11.-20.5. MOSKVA-RUSIJA

Najvažnije natjecanje u kalendaru HWUS-a za 2018 godinu održano je u Moskvi od 11.-20.5.2018. Hrvatsku je predstavljala delegacija od osam natjecatelja i tri trenera, što je do sada naša najbrojnija delegacija na jednom velikom natjecanju. Trenersku ekipu činili su glavni trener i izbornik Hrvatske wushu reprezentacije Zilhad Mahmuljin, treneri sande Dean Putina i Robert Špoljar te trener, a ujedno i natjecatelj tuishoua Franjo Vinković. U disciplini Tuishou nastupili su Franjo Vinković, Vedran Tepavac i Andrej Jelečki te su ostvarili izvanredne rezultate osvojivši dvije zlatne medalje: Andrej Jelečki u kategoriji -70kg i Vedran Tepavac -85kg. Franjo Vinković nastupio je u disciplini Taichi Chuan te osvojio brončanu medalju, što je zavidan uspjeh s obzirom da je do sada u toj disciplini medalje za Hrvatsku osvajao jedino Kinez s hrvatskom putovnicom – Yunong Hao, koji nažalost više nije sportski aktivan. Po prvi puta od osnutka HWUS-a, Hrvatska je imala svoje predstavnike u disciplini Sanda (full odnosno puni kontakt) i prije samog odlaska na europsko prvenstvo bili smo itekako svjesni da će ovo natjecanje našim mladim natjecateljima služiti za skupljanje iskustva. Naime, većini je ovo natjecanje bilo prvo sanda natjecanje u životu i uzevši u obzir odrađene borbe, moramo istaknuti da su svi naši natjecatelji, seniori Toni Čuić Klenovar i Karlo Hac te juniori David Kodrić, Jan Lasić i Leon Beber pokazali zavidnu kvalitetu, borbenost i veliko srce te dokazali da se na njih u budućnosti itekako može ozbiljno računati. Naši juniori su nažalost imali najteži mogući žrijeb izvukavši u svojim prvim borbama natjecatelje iz Rusije i Armenije, koji su sami vrh europske sande. Nisu mogli napraviti ništa više od hrabre borbe i časnog poraza, a posebno valja pohvaliti našeg Davida Kodrića koji je pružio izvanredan otpor favoriziranom ruskom natjecatelju. Sve pohvale idu i našim seniorima, pogotovo Karlu Hacu koji je u prvom kolu pobijedio natjecatelja iz Armenije, a u polufinalnoj borbi izgubio od češkog predstavnika. Nažalost, naš trenutno najbolji natjecatelj Toni Čuić Klenovar u prvom kolu je izgubio već dobivenu borbu. U borbi s Grkom, doslovno u zadnje tri sekunde borbe neoprezno je izguran sa borilišta (što je bio drugi izlazak izvan borilišta) te je to značilo automatsku pobjedu grčkog natjecatelja. Ovo natjecanje je i nama trenerima dokazalo da smo na dobrom putu te da se uz više sparinga i kontrolnih turnira ubuduće možemo nositi i s najboljima.